Uluslararası SEO için Hreflang Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Birçok web sitesi, belirli bir yerdeki internet kullanıcılarına hedeflenmiş içeriklerle dünyanın her yerindeki kullanıcılara hizmetlerini sunmaktadırlar.
Hreflang Nedir?
Hreflang, dil haricinde aynı olan sayfaları bağlamaya yardımcı olmaktadır. Google, arama sonuçlarında en doğru dili ve bölgesel URL’yi sunabilmek için, rel="alternate" hreflang="x" özelliğini kullanmaktadır. Hreflang tamamen coğrafi hedefleme ve dil için uygulanmakta olan bir SEO yöntemlerinden birisidir.
Web siteleriniz aynı içerikle birden fazla dil ya da coğrafi konum hedefliyorsa, hreflang etiketini mutlaka kullanmanız gerekecektir. Hreflang ile mevcut sayfanızın hangi dilde, hatta hangi lehçe ya da yerel varyasyonlarda içeriğin mevcut olduğunu belirleyebilirsiniz.
Bir Hreflang Örneği
fbm.com.tr örneği üzerinden gidelim;
- İngilizce
- Almanca
- İspanyolca
- Fransızca
Bu dillere ayrı ayrı hreflang uygulandığı zaman kullanılması gereken kodlar şu şekilde olacaktır;
<link rel = "alternatif" href = "https://www.fbm.com.tr/en/" hreflang = "en">
<link rel = "alternate" href = "https://www.fbm.com.tr/de/" hreflang = "de-DE">
<link rel = "alternate" href = "https://www.fbm.com.tr/es/" hreflang = "es">
<link rel = "alternatif" href = "https://www.fbm.com.tr/fr/" hreflang = "fr-FR">
Bu dil örneğinin analizi için 2 farklı öğe bulunmaktadır:
- Alternatifler
- URL’ler
Muhtemelen <html> şablonunuzdaki etikette ayarlanmış varsayılan bir dil bulunmaktadır. Bunun haricinde de birkaç tane de alternatifiniz vardır. Yine, bu sayfalar varsayılan sayfa ile aynı içeriği farklı bir dilde içerir. Hreflang, arama motorlarına alternatif içeriğin bulunduğu URL’yi ve hangi dil için olduğunu bildirmektedir.
“De_DE” Almanya’da Almanca anlamına gelir. Hreflang örneğinin farklı bir varyasyonunu değerlendirecek olursak “es-BR” şeklinde bir kodlama ile Brezilya ülkesindeki İspanyolca konuşanlara hitap etmektedir. Tanımlanmamış bölgeler veya diller varsayılan dile geri dönmektedir. Bknz: Uluslararası SEO
Hreflang Testi
Kaynak kodunuzda nelerin kontrol edilebileceği bilindiğinde, örneğin Almanya’dan bir ziyaretçiye sayfanın sunulup sunulmadığını kontrol etmek için Google'ı kullanmak isteyebilirsiniz. Google’ın URL’leri hakkında biraz bilgi sahibi olduğunda, elimizdeki URL’ye bakılacak olursa;
https://www.google.com/search?hl=pt&q=fbm&gl=DE
buradaki hl, arayüz dili ve gl, coğrafi konum anlamına gelmektedir.
YORUMLAR
Bu yazı için herhangi bir yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz yapın
SİZ DE YORUM YAZIN