Google Bilgi Grafiği (Knowledge Graph) Nedir?

Google’ın 2012 yılında kullanıma sunmuş olduğu “Knowledge Graph” özelliği önceden yalnızca İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca ve Portekizce'yi destekleyen dil özelliği yapılan son güncellemeyle birlikte Lehçe, Türkçe ve Çince dillerini desteklemeye başlamıştır.
Google Bilgi Grafiği Nedir?
İngilizce adıyla “Knowledge Graph” adıyla bilinen Google Bilgi Grafiği, çeşitli kaynaklarda toplanmakta olan bilgilerle Google arama motoruna ait sonuçların geliştirilebilmesi için Google ve Google Arama hizmetlerinin kullanmış olduğu bilgi tabanıdır.
Knowledge Graph Kullanıcıya Nasıl Kolaylıklar Sağlar?
- Knowledge Graph’ın en büyük özelliklerinden birisi Wikipedia gibi geniş veri tabanlarını değil, kendine ait veri bankasını kullanmasıdır. Google’ın kendi içerisinde barındırdığı yaklaşık 500 milyon obje arama sonuçlarına yansıyarak bunlar kullanıcıya daha doğru arama sonuçları olarak geri dönecektir.
- Knowledge Graph’a ait bir diğer özellik, Google arama motoru üzerinde arama yaptığınızda arama sonuçlarına ait özet bir bilgi sağ tarafta görüntülenecektir. Genel olarak bu bölümde önemli kişilerin doğum ve ölüm tarihleri, yaşları, meslekleri gibi genel bilgiler yer alacaktır.
- Bunun dışında Google Knowledge Graph son güncellemesiyle birlikte arama sonuçlarını, görsel bilgileri ön plana çıkararak sayfanın üst kısmında yatay bir bant şeklinde gösterebilmektedir.
- Kullanıcılar bu sonuçlar arasında yana kaydırarak kolayca aradığı bilgiye ulaşabilmekte ve bu durum kullanıcıya pratiklik kazandırmaktadır. Örnek olarak arama çubuğuna “Jason Statham Filmleri” şeklinde bir arama yaptığınızda aşağıdaki gibi görsel ağırlıklı bir arama sonucu çıkacaktır. Kullanıcılar da buradan istedikleri filme ulaşma imkanlarına sahil olacaklardır.
Knowledge Graph Google’a Nasıl Dönüşüyor?
Google arama motoruna göre bilgi grafiğinin temel amacı, kullanıcılara yardımcı olabilmektir. Bu nedenle de kendilerine bazı hedefler belirlemişlerdir.
- Doğru bilgiye ulaş.
- En iyi özetlemeyi oluştur.
- Aramalar hakkında en fazla bilgiyi edinebilmek için daha derin ve daha geniş ol.
Google, bilgi grafiği uygulaması ile kullanıcıların arama yapma işlemlerini daha akıllı bir hale getirmeye çalışmaktadır. Daha akıllı sonuçlarla aramalara verilecek sonuçlarda kullanıcı gibi düşünülmesi için çabalamaktadırlar.
Google, Google web yöneticisi araçlarındaki web yöneticileri ile paylaşmış olduğu sitelerdeki şemalar ve mikro veriler biçiminde yapılandırılmış verileri indexlenmektedir. Bu tip verilerin arama içi görünürlüklerini korumak ve geliştirmek, üst sırada yer almalarını sağlamak için stratejiler geliştirmek için SEO çalışmalarının yapılması gerekmektedir.
YORUMLAR
Bu yazı için herhangi bir yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz yapın
SİZ DE YORUM YAZIN