Alternatif Anahtar Kelime Araştırma Araçları

Bilindiği üzere dijital pazarlama markaların pazarlama stratejilerinin oldukça önemli bir parçası haline gelmiş bulunmaktadır. Dijital pazarlama stratejisini başarılı bir hale getirebilmenin yolu ise internet reklamları ve sosyal medya pazarlamasından da ziyade kuşkusuz ki Arama Motoru Optimizasyonu olarak adlandırdığımız dilimizde yer aldığı ifadesiyle SEO çalışmasından geçmektedir.
Anahtar kelimelerden bağımsız bir SEO çalışması düşünmenin pek mümkün olmayacağını göz önünde bulundurursak doğru anahtar kelime seçiminin markaların dijital pazarlamadaki başarılarını belirleyen en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz.
Peki markalar için doğru anahtar kelime seçimi tek başına yeterli olacak mıdır?
Ne yazıkki bu sorumuzun cevabı hayır.
Yani anahtar kelimeler seçildikten sonra bu kelimelerin ilgili olduğu diğer anahtar kelimeler de belirlenmelidir. Anahtar kelime araştırmasının en zahmetli ve zaman isteyen kısmı da tam olarak bu noktadır. Bu noktada ise karşımıza işimizi kolaylaştırabilecek olan Anahtar Kelime Bulma aracı çıkmaktadır.
Konu hakkında bilgisi olanlar için akla ilk gelen Google Adwords Keyword Tool yani Anahtar Kelime Planlayıcı olacaktır. Ancak alternatif olarak ücretsiz bir şekilde neler kullanabileceğinizi bilmenizde fayda var:
Ücretsiz 8 Anahtar Kelime Araştırma Aracı (Keyword Research Tools)
1-Google Trends
Google Trends, kullanıcıları tarafından kendisine sorgulanan anahtar kelimelerin ne sıklıkta arandığını gösteren bir sistemdir. Yapılan arama konusunun hangi coğrafyalarda hangi zamanlarda ne kadar sıklıkla arandığını Google Trends aracılığıyla öğrenebiliriz.
Google Trends arama trendlerinin zaman içinde nasıl bir değişiklik gösterdiğini bizlere görsel olarak sunmaktadır. Bir anahtar kelime girmeli ve son 12 ay içerisinde arama sorgusunun göreli olarak popülaritesini görmüş olacaksınız.
Google Trends ve Adwords
Adwords reklam verenlerde bu hizmeti bazen kullanmaktadırlar. Sonuç olarak en fazla istek gören ve aranan kelimelere reklam vermek her anahtar kelimeye reklam vermekten daha iyidir.
Ancak Google Trends konuyla alakalı sorgu analizlerini sunmaktan ziyade çok daha önemli bir özelliğe de sahip bulunmaktadır.
Bu sizlere artan popülerlikle ilgili sorgulama sonuçlarını açıkça gösterir.
Kısaca toparlayacak olursak Google Trends üzerinden kullanıcıların girdiği herhangi bir kelimenin coğrafyalara ve tarihlere bağlı olarak kaç kere arandığının istatiğini görme şansına sahip olmuş oluyoruz. Bu sayede ise daha optimize web sayfaları ve daha optimize Google reklamları oluşturabilmektedir.
2-Keyword Shitter
Bu aracın yaptığı iş ise oldukça farklıdır. Arama kısmına örneğin ‘’ ayakkabı’’ vb. anahtar kelimesini veya bir çok kelimeyi girin ve ‘Shit keywords!’ tuşuna tıklayın.
Ardından Keyword Shitter işini yapmaya başlayacaktır.
Bununla birlikte uyarıda bulunabilirsiniz bu sayede çok sayıda anahtar kelime önerisiyle karşı karşıya kalmış olacaksınız. Bu araç google otomatik tamamlama ile çalışmaktadır.
Keyword Shitter arama hacimlerini veya trend verileri göstermez.
Anahtar kelimeleri herhangi bir şekilde gruplandırmaz. Ancak karşımıza farklı bir özelliği ile çıkmaktadır: pozitif ve negatif filtreler
Örneğin ‘satın al’kelimesini pozitif filtreye ekleyerek ‘’SEO’’ araması gerçekleştirecek olursak artık sadece ‘’satın al’’ kelimesini içeren sorguları görebileceğinizi göreceksiniz.
Negatif filtre ise tam tersi bir özellik sunarak filtrelenmiş kelimeleri içeren sorguları hariç tutar.
Bu, yüksek satın alma amacına sahip ilgili sorguları yaparken sizler için faydalı bir hale gelebilecek bir özellik.
3-Adword& SEO Keyword Permutation Generator
Bu araç ise birden çok anahtar kelime listesini olası tüm permütasyonlarla birleştirir.
Örneğin; araç üç anahtar kelime listesini alarak bunları bir permütasyon listesi haline getirdi.
Bu, işlem listesi ve bilgilendirici değiştiricileri bir konu listesine eklemek istediğinizde fayda sağlayacaktır. Yerel SEO amaçları için de kullanılabilir bir özellik.
İşlevinde oldukça basit olan bu araç hakkında söylenecek çok bir şey yok. Size herhangi bir ek veri ( örneğin, arama hacimleri, eğilimler, vb.) sunmaz.
4-Answer the Public
Herkese açık soruları, edatları, karşılaştırmaları, alfabetikleri ve ilgili aramalara ulaşmanıza yardımcı olmaktadır.
Bir ‘SEO’ anahtar kelimesini girdikten sonra göreceğiniz ilk şey sorular olacaktır.
Bu sorular: kimin?, ne?, niçin? , nerede? , nasıl?, hangi?, ne zaman?, nerede? Olduğunu ve içerdiğini içeren arama sonuçları olacaktır.
Sırada ise önermeler bulunmaktadır.
Bunlar [SEO] [edat] [______] formatına uyan arama sorgularıdır.
Örneğin: kilo alımı ‘için’ protein tozu gibi.
Daha sonrasında ise karşıla karşılaştırmalar yapmaktadır. Bu sefer format [SEO] [karşılaştırma] [______] olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bunlar alfabetik sıralama özelliği kullanılarak sıralanmaktadır. Alfabetik sıralama ise Google Otomatik Tamamlama ile bağlantılı bir özelliktir.
5-Google Correlate
Google Trends’e bağlı bir hizmet olarak sunulmaktadır. Bizlere veri karşılaştırma yapma imkanı sağlıyor. Özellikle de SEO analistlerini sevindiren Google Correlate için farklı bir işleyiş söz konusudur.
Google Trends’te yazdığımız bir verinin bize arama grafiği verilirken, Google Correlate’de iki boyutlu veri karşılaştırması karşımıza çıkıyor. Trends’te olduğu gibi bir anahtar kelime giriyorsunuz, öncelikle girdiğiniz verilerin hangi kelime ile eşleştiğini sizlere veriyor. Ayrıca ne zaman arandığını, nereden arandığını, ne kadar arandığını da analiz etme şansına sahip oluyorsunuz.
Yukarıdaki görselde gördüğünüz gibi arama alanına ilişkilendirmek istediğiniz kelimeyi yazıyorsunuz. Örneğin ‘Search Engine Optimization’ olsun kelimemiz yani Google Arama Optimizasyonu olan SEO’dan bahsediyoruz. Ülke seçebilmek için sol tarafta yer alan menüden Compare Weekly time series kısmını işaretleyebilirsiniz. Alt kısımda bulunan ‘country’ kısmından ise ‘turkey’ yazan kısmı işaretleyebilirsiniz. Son olarak ‘search correlations’ butonuna bastığınızda veriler karşınıza gelecektir.
Karşımıza çıkan verilerde ‘SEO’ kelimesi ile bağlantılı yapılan arama kelimelerini karşımıza dökmektedir. Ayrıca bunların korelasyonunu bize gösteriyor yani terimler arasıki bağıntıyı sayısal veriler ve grafik halinde görebiliyoruz.
6-Keywords Everywhere
Keywords Everywhere, tüm web sitelerinize arama hacmi, tıklama başına maliyeti(TBM) ve rekabet verileri ekleyen Chrome veya Firefox için ücretsiz bir eklentidir.
Bu web siteleri ise şunları içerir: Google, eBay, Amazon, Answer the Public, Keyword Shitter ve daha fazlası..
Bu,sıradan göz atmayı anahtar kelime araştırmasına dönüştürdüğü için oldukça yararlı bir araçtır. Günde kaç Google araması yapıyorsunuz? Daha öncesinde hiç bunu düşündünüz mü? Muhtelemen yüzlerce? Veya binlerce?
Her aradığınızda anahtar kelimenizle ilgili verileri görebilirsiniz bu da Keywords Everywhere aracını oldukça kıymetli bir hale getirir .
Bu aynı zamanda YouTube, Bing, Amazon, eBay gibi her yerde olur.
Peki bu veriler nereden kaynaklanıyor?
Bu sorunun cevabını ise Keywords Everywhere kurucusu olan Akash veriyor.
‘’ Keywords Everywhere gösterilen arama hacmi, tıklama başına maliyeti ve rekabet verilerini doğrudan Google Anahtar Kelime Planlayıcı’dan(Google Keyword Planner) gelir. Her ay güncellenen 2 milyardan fazla anahtar kelime önbelleğine sahibiz.
50 den daha büyük hacimli anahtar kelimeler , her ay bir kez olmak üzere Google Keyword Planner’den yeni numaralar alır. Düşük hacimli anahtar kelimeler ise her iki/ üç ayda bir güncellenir.
Temel olarak bu rakamlar doğrudan Google Keyword Planner’den gelmektedir.’’
7-Wordtracker Scout
Herhangi bir web sayfasına göz atarken uzantıya tıklayın ve ardından Wordtracker Scout sizin için bu sayfadan en alakalı anahtar kelimeleri çekip alacaktır. Verileri alaka düzeyine ve sözcük sayısına göre önerilerini filtreleyebilme şansı da sunan bir kelime bulutu şeklinde sunar sizlere.
‘keywords’ sekmesine giderseniz, anahtar kelimeler için arama, rekabet ve fırsat gibi bazı ek bilgiler göreceksiniz.
Farklı ülkeler/ bölgeler için de verileri görüntüleme seçeneği mevcuttur.
Ulaştığınız tüm bu verileri ise kolayca kopyalayabilirsiniz.
8-Google Search Console
Google Search Console web sitesi sahipleri, webmasterlar, dijital pazarlamacılar ve SEO uzmanlarının, sitelerini Google’a tanıttığı ve çeşitli araçlar yardımıyla performans ölçümlemesi yaptığı bir Google servisidir. İlgili kişiler internet sitelerinin Google üzerindeki performans durumunu gözlemleyebilir ve arama motoru üstündeki görünürlüğünü arttırmaya yönelik optimize işlemleri yapabilirler.
Google Search Console servisini 2015 yılına kadar Google Webmaster Tools adıyla biliyorduk. Google, web dünyasının atağa kalkmasıyla birlikte bu servisini ve araçlarını baştan aşağı yenileme kararı aldı. Yapılan yenilemelerin ardından ortaya çıkan Google Search Console bizlere yenilenmiş bir beta arayüzü daha sundu. Şimdilik Beta aşamasında olması nedeniyle, bu sürüm üzerinden oldukça kısıtlı işlemler yapılabilmektedir. Google beta sürümünü 2018 sonuna kadar tamamlayarak webmasterlar için yeni arayüzü kullanımına geçirmeyi planlıyor.
Web sitenizi Search Console’a ekleme
Bu servisi kullanmak için öncelikle buraya tıklayarak Google hesabınız ile oturum açmanız gerekmektedir. Web sitesi adresinizi yazarak özellikle ekle ( add a property) butonu ile ilk adımı atmış olacaksınız. Sonrasında ise web sitesi ekleme ekranındaki menüde ‘web sitesi’ seçeneğini aktif hale getirmeniz gerekiyor.
Ardından sitenin sahibi olduğunuzu aşağıdaki seçeneklerden biri yardımıyla doğrulamalısınız.
- Google Analytics hesabı ile doğrulama
- HTML dosyası yükleme
- HTML etiketi ile doğrulama
- Alan adı sağlayıcınız ile doğrulama
- Google etiket yöneticisi ile site doğrulama
Ayrıca Search Console sadece web siteleri için değil, Android mobil uygulamalar için de kullanılabiliyor.
Ücretli Anahtar Kelime Araştırma Aracı(Keyword Research Tools) Alternatifleri
1-Wordtracker
Oldukça kolay bir kullanımı olan Wordtracker’ın tercih edilme sebeplerinin en başında çok aranan anahtar kelimeleri çok kısa bir sürede sizlere sunabiliyor olması vardır. Ayrıca anahtar kelime öbekleri için de size seçenekler sunan Wordtracker aynı zamanda seçtiğiniz anahtar kelimelerle ne kadar rekabet içerisinde olabileceğinizi de sizlere söylüyor.
İlk hafta ücretsiz olarak deneyebileceğiniz Wordtracker sonrasında ise ücretli üyelik paketleri sunmaktadır.
2-ÜberSuggest
Übersuggest Google Anahtar Kelime Planlayıcı’da bulmakta zorlanacağınız anahtar kelimeler hakkında araştırma yapabilme şansını sizlere sunanbir araçtır. Oldukça kısa bir süre içerisinde gerçek kullanıcıların neler aradıklarını görüntülemenize olanak sağlar.
Web, görseller, alışveriş, Youtube ya da haberler gibi arama seçenekleri ve ayrıca farklı dil seçenekleri için arama yapma imkanı sunmaktadır sizlere. İlgili olan anahtar kelimeleri, kelimelerin alfabetik sıralarına göre görüntülersiniz ki bu da işinizi kolaytırır.
3-WordStream
WordStream ise anahtar kelime bulma aracıdır. Bu araç sizlere ücretsiz 30 arama yapma hakkı vermektedir. Diğer araçlardan farklı olarak yetişkin anahtar kelime filtreleme seçeneği bulunduruyor. Ayrıca “Nichefy my search results” seçeneğine tıklayarak arama yaptığınızda ise içinde arattığınız anahtar kelimeniin geçtiği diğer anahtar kelimeleri de listelemenize yardımcı olur. Ancak şunu belirtmeliyiz ki İngilizce dışında farklı bir dil seçeneği bulunmamaktadır.
4- KeywordEye
KeywordEye anahtar kelime arama sonuçlarınızı sizlere görsel olarak sunan bir araçtır. İlgili kelimeler Adwords’teki rekabet oranına göre daha büyük veya daha küçük olarak görüntülenmektedir. Günlük ücretsiz olarak 10 arama yapabilmektesiniz.
5-MOZ
Moz Anahtar Kelime Zorluk analizi yoluyla doğru anahtar kelimelere odaklanmanızı sağlamayı hedefleyen bir araçtır. Hangi anahtar kelimeleri önceliklendirip hangilerini geri planda tutmanız gerektiğini sizinle paylaşarak daha iyi bir rakip analizi yapabilmenizde size yardımcı olmaktadır.
6-Keyword Spy
KeywordSpy ile anahtar kelime istatistiklerine ulaşabilirsiniz. İlgili anahtar kelimeleri listeleyebilir, o anahtar kelimeyle verilebilecek reklamlar için genel bir bakışta bulunabilirsiniz. PPC rakiplerinizi görebilir ve anahtar kelimenizin websitelerinde hangi kategoriler altında kullanıldığı hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Özetle herhangi bir sektör için tüm online reklam aktiviteleri hakkında bilgi edinebilir ve rakip analizi yapabilirsiniz.
7- SEMrush
En bilinen araçlardan diğeri ise SEMrush’tır. Rakiplerin organik ve ücretli anahtar kelimelerine ulaşmanızı sağlar. Böylelikle kendi SEO çalışmalarınızı da buna bağlı olarak geliştirebilme şansı yakalamış olursunuz.
8- Keywordtool.io
Keywordtool.io ile Google yanı sıra Youtube, Bing, Amazon ve App Store için anahtar kelime aramaları yapmanız mümkündür. Aramalarınızı lokasyon ve farklı dil seçeneklerini kullanıp, tercihlerinizi değiştirerek de yapabilirsiniz. Ücretsiz olarak görüntüleyebileceğiniz anahtar kelimelere ek olarak arama sayısı, CPC ve Adwords rekabeti hakkındaki verilere ulaşmak isterseniz ücret ödemeniz gerekmektedir.
9-Keyword Discovery
Keyword Discovery ile müşterilerin kullandığı anahtar kelimeleri ve arama yapılan diğer ilgili anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Bunun yanında arama yapılırken yapılan yazım hatalarını da merak ediyorsanız bu anahtar kelime bulma aracını kullanabilirsiniz.
10-AdvancedWeb Ranking
AdvancedWeb Ranking ile Google AdWords, Google Webmaster API, Google Trends, Google Suggest, SEMRush, Wordtracker ve Yahoo API Related Keyword Search gibi araçlarından gelen bütün datayı tek bir alanda görüntüleyebilirsiniz. Böylelikle rakip analizi için oldukça kapsamlı bir veriye ulaşmanız mümkün olmuş olacak.
YORUMLAR
Bu yazı için herhangi bir yorum yapılmamış.
İlk yorumu siz yapın
SİZ DE YORUM YAZIN